Rehberler ve İpuçları

İsteğe Bağlı Emekli Nasıl Olunur, Şartları Neler?

İsteğe bağlı emekli olmak isteyen kişilerin ilk olarak şartları sağlaması gerekir. Sigorta tarihi 08.09.1999 öncesine dayanan kişiler isteğe bağlı emekli olma şansına sahiptir. Sigorta tarihi 08.09.1999 ile 20.04.2008 arasında olan kişilerin sağlaması gereken başka şartlar bulunur. Emekli olmak için uygun sigorta tarihi şartını yerine getirenler SGK kurumuna gidip fiziksel başvuru işlemini başlatabilir. İsteğe bağlı emekli olma başvurusunu online yapmak isteyenler aşağıda yer alan adımları takip etmelidir:

  • İnternet tarayıcısından e-Devlet sitesini aratın.
  • T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapın.
  • Hiç sigorta işleminiz yoksa arama yerine “Sosyal Güvenlik Kurumu/4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı” yazıp aratın.
  • Daha önce sigorta girişiniz varsa arama yerine “Sosyal Güvenlik Kurumu/4A İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı” yazıp aratın.
  • Açılan sayfada isteğe bağlı emekli olma şartları listelenir. Bunlara uygunluk sağlıyorsanız işleme devam edin.

İsteğe Bağlı Emeklilik Şartları Neler?

İsteğe Bağlı Emeklilik Şartları Neler

İsteğe bağlı emekliliğin şartları prim gününü tamamlamak ve yaş kriterine uymaktır. İlk primin 08.09.1999 tarihinden önce ödenmesi halinde isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin EYT’den yararlanma hakkı bulunur. Bu tarihten sonra sigortalı olan kişilerin sağlaması gereken özel şartlar vardır.

Kadınlarda İsteğe Bağlı Nasıl Emekli Olunur?

Kadınların isteğe bağlı emekliliği işe giriş tarihine göre değişiklik gösterir. İşe girişi 08.09.1999 öncesi olan kadın çalışanların EYT’den yararlanma hakkı bulunur. Bu tarihten sonra işe giren kişilerin daha fazla prim ödemesi yapması gerekir. İsteğe bağlı emeklilik yaşı ise 60 olarak belirlenmiştir.

4B İsteğe Bağlı Nasıl Emekli Olunur?

4B’nin isteğe bağlı emekliliği 9.000 gün prim ödemesinden sonra mümkün olur. Bu anlamda BAĞKUR emeklileri ile aynı şartları paylaşır. 4B emeklisi olan kişilerin genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı vardır.

İsteğe Bağlı Emeklilik Toplu Ödemesi Var Mı?

İsteğe bağlı emeklilerde toplu ödeme yoktur. Primlerin aylık olarak ödenmesi gerekir. Her ay düzenli prim ödemesi yapılmazsa isteğe bağlı sigortalılık son bulur. Düzenli ödemesini yapanlar emekli aylığı ile birlikte diğer hakların sahibi olur. Bu konuda diğer emekli vatandaşlar ile ayrım yapılmaz.

İsteğe Bağlı Sigorta Emeklilik Nereden Hesaplanır?

İsteğe bağlı emekliliğin hesaplanması için iki ayrı yöntem bulunur. Bunlardan ilki e-Devlet sitesi üzerinden emekliliğe kalan süreyi sorgulamaktır. İkincisi internet üzerinde yaygın olarak bulunan emeklilik hesaplama robotlarını kullanmaktır. Hesaplama yapmak için ilk prim ödemesi tarihinin bilinmesi zorunludur.

İsteğe Bağlı Emeklilik Kaç Yılda Olur?

İsteğe bağlı emekliliğin yılı 25 olarak belirlenmiştir. 25 yıl boyunca sigortalı olup prim ödeme şartını sağlayan kişiler isteğe bağlı emeklilikten yararlanabilir.

İsteğe Bağlı Emeklilik Prim Miktarı Nedir?

İsteğe Bağlı Emeklilik Prim Miktarı Nedir

İsteğe bağlı emekliliğin primi 2023 yılı için 3202,56 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar prim alt sınırıdır. Sigortalı istediği taktirde daha üst bir miktarda ödeme yapabilir.

3.600 Günden İsteğe Bağlı Emeklilik Olur Mu?

3.600 günden isteğe bağlı emekli olmak için ilk sigortalılığın 08.09.1999 tarihinden öncesine dayanması gerekir. Bu kişilerin prim ödemesini 3.600 güne tamamlaması halinde kısmı emeklilik şansı verilir.

Ev Kadınlarında İsteğe Bağlı Emeklilik Var Mı?

Ev kadınlarının isteğe bağlı emekliliği 25 yıl prim ödemeleri halinde mümkündür. Ödenmesi gereken prim miktarı ise 3202,56 TL olarak belirlenmiştir. Ev kadınları için devlet desteği de sağlanır. Söz konusu durumda primlerin üçte biri devlet tarafından karşılanır.

İsteğe Bağlı Emeklilik Primi Etkiler Mi?

İsteğe bağlı emeklilikte prim sigortalı kişi ile sigorta firması arasında kararlaştırılır. Yapılan işlemlerde asgari ücret baz alınır. Emekli olmak için gerekli prim ödemesi alt sınırı asgari ücret miktarının %32’si kadardır.

Ayrıca Bakınız: Avivasa Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu